Echipa noastră este specială și avem tot dreptul să spunem asta. Specială este datorită membrilor săi.
Ca să cunoști mai bine pe fiecare din noi și să înțelegi valoarea noastră în echipă, am hotărât să dedic fiecărui coleg câte un articol pe acest blog. Într-o serie de întrebări-răspunsuri vei cunoaște cine suntem, de ce facem parte din această echipă, la ce suntem cei mai buni și ce facem în afara proiectului.
Iar azi, căpitanul nostru de plai, Alex, va trece printr-un flux de memorie și ne va povesti cum a creat echipa Alex Iordache Photography.
Povestește-ne despre mediul în care ai crescut, despre tine și experiența ta.
- Eu am crescut la țară. Am fost cu capra, am prășit pământurile familiei mele. Am avut o viață destul de grea, de altfel ca la multă lume din vremea ceea. Am parte de o familie care mi-a arătat drumul cel bun în viață. Mama și cu tata sunt felul de oameni care de orice lucru nu s-ar apuca îl fac bine. Bunica mi-a oferit cele mai multe sfaturi care-mi sunt utile până acum. De la bunel am învățat cum să agăț fete. Am fost un copil fericit.
Fotograf am devenit mult mai tîrziu, când am înțeles că asta mi-ar plăcea să fac toată viața. Am acționat, am povestit lumii despre mine și activitatea mea și iată-mă aici.
În ce moment din copilărie te-ai simțit mândru de tine?
- Am participat cândva la un concurs numit "Ploaia de Stele" organizat în liceul meu. Am luat locul întâi. Am cântat "Frumoasa mea" de Marcel Pavel.
Care a fost primul tău job și cum ți-ai croit drumul în fotografie?
- Am fost vânzător de sticle utilizate prin clasa a 4-a. Lucram cu sora, le strângeam și le vindeam. Apoi am încercat să vând cireșe.
Tata cumpărase o cameră de filmat pentru familie, iar acasă aveam un calculator. Am înțeles că această cameră poate filma evenimente și evenimentele pot fi puse pe discuri. Așa am început să lucrez la grădinițe. Trebuia să spun în fața a 30 de mame că sunt cel mai bun om care filmează evenimentul copiilor lor și țin minte până acum cum îmi tremurau genunchii. Cumpărasem un printer care tipărea pe discuri și le vindeam cu 100 lei bucata. Când am plecat la învățătură în Chișinău, am terminat business-ul.
Am început a fotografia cu un fotoaparat cu obiectiv kit mai târziu. Mă credeam mare fotograf. Încleiam în sat anunțuri pe care mama apoi le descleia pentru că o certa primarul. Când tata mi-a luat un bliț, s-a început adevăratul lucru. Fotografiam peste tot. Nunțile erau foarte grele și eram mereu obosit.
Creșteam încet-încet. Am învățat singur pentru că mă gândeam că dacă ceri sfaturi de la cineva nimeni nu mi le va da. Acum am grijă să împart ceea ce am învățat cu fotografi începători, pentru că la timpul meu nu am avut parte de așa ajutor.
Cum a fost creată echipa Alex Iordache Photography?
- Echipa AI a fost creată treptat, odată cu creșterea volumului de lucru și a înțelegerii că pentru un produs finit de calitate, profesionist, este nevoie de o echipă de oameni competenți și profesioniști.
Ce relație ai cu colegii din echipă?
- Eu nu sunt cel mai bun manager, dar încerc să lupt cu asta. Învăț să deleghez sarcini și să le verific la timp, cum să fac un teambuilding și să avem un workflow eficient utilizând aplicații și soluții software comune. Pentru mine e important să am în echipă oameni care învață repede și ușor, cărora le pot delega diverse însărcinări, nu doar într-o singură direcție, deoarece suntem o echipă micuță.
Cel mai rezistent în echipă este colegul și prietenul meu Mihail. Cu el am împărțit bune și rele, am trecut prin greutăți, bucurii, rezultate reușite. Mihail este unul din cei mai pașnici membri ai echipei și am înțeles de-a lungul timpului că pot avea încredere în cuvântul său. Este second shooter și este prezent la aproape toate evenimentele pe care le fotografiem.
Lenuța este a 2 colegă din echipă. Este un om bun la suflet, are grijă de toate albumele, de la machetare, plasare a comenzii, editare până la primire. Întreține o mare parte a lucrului din sesiunile foto family. Lenuța este unicul membru din echipă care are un regim stabil, chiar dacă eu nu insist asupra acestui fapt. De obicei e de la ora 9 la lucru și pleacă la 5-6. Uneori chiar mai tîrziu. Apreciez la ea calmul de care dă dovadă în momentele tensionante din interiorul echipei.
Artur este omul care știe tot despre postprocesare. El știe cel mai multe despre editare din întreaga echipă, de la el adesea învăț și eu. Artur este foarte inovativ și îi place eficiența. Apreciez faptul că știe să găsească calea cea mai scurtă spre a îndeplini orice task.
Ion este cel care și-a lăsat recent barbă pentru a fi în întregime parte a echipei AI Photography :D Este omul care are răspuns la orice întrebare legată de tehnologii, software și hardware. Apreciez la Ion entuziasmul și simțul umorului cu care trăiește. Ne molipsește pe toți cu felul lui de a fi.
Nastea este colega care a intrat recent în echipa noastră. Știe frumos a scrie, colorează oficiul nostru în tot felul de culori ale suflețelului ei artistic.
Care a fost cea mai mare decizie pe care ai luat-o în ultimul an pe plan profesional?
- În ultimii 3 ani am luat multe decizii. Din 2013 am decis că vom livra la toți albume. Eu sunt ferm convinvs de necesitatea acestora încât greu voi renunța la fotografiile tipărite. Am fost primii care ofereau fotografiile pe USB stick-uri. Din 2014 lucrăm în 2 fotografi. Am depus efort să convingem oamenii că au nevoie de 2 fotografi, iar această schemă a adus succes și este acum utilizată de mulți alții.
Ce îți place cel mai mult în lucrul pe care îl faci?
- Îmi place momentul în care livrez fotografiile și reacția oamenilor la lucrul pe care l-am facut pentru ei. Pentru asta am ales această meserie.
Care este partea cea mai rea din job-ul tău?
- Selecția de fotografii, pentru că e cea mai minuțioasă și responsabilă parte a lucrului meu. Fiecare parte din workflow include selecția, fie pentru site, album și alte redactări.
Care este cel mai important sfat care trebuie să cunoască un fotograf începător?
- Nu-ți fie frică să ceri sfaturi de la fotografii cu experiență. Nu uita că pentru a avea succes trebuie să acționezi.
Articol scris de Acy.