Laura & Richard's wedding. Hungary

Laura și Richard s-au programat în agenda mea cu 2 ani înainte de nunta lor. Când o pereche este atât de organizată și determinată în ceva, poți să te aștepți la multe din partea lor.

 

Perechea nu vorbea româna. Eu vorbesc puțină engleză. Ne-a trebuit ajutor extern, astfel Alex Luchița a fost alături de mine în calitate de traducător. Nu știam la ce să mă aștept, dar până la sfârșit, orice barieră a dispărut.

 

Nunta lor ungurească a fost una remarcabilă prin tradiții. S-a petrecut în orașul Pecs. Câteva din tradițiile lor mi-au fost cunoscute. Ca să înțelegeți mai bine ce a fost și cum, am rugat cuplul să povestească mai multe despre nunta și tradițiile lor.

 

Eu m-am simțit liber să creez la nunta lor. Erau oameni simpli care mi-au oferit toată libertatea să fac ce vreau, așadar să nu simt că le prestez un serviciu, ci să fac artă. Pentru asta le mulțumesc enorm.

Richard:
„Cred că nunțile sunt asemănătoare în aceste arii, așadar câteva din tradițiile noastre pot fi cunoscute și în Moldova, în special că Laura are neamuri lângă hotarul vostru, așa numiții „ceangăi”, ungari care vorbesc și se consideră ungari, dar niciodată nu au locuit în Ungaria. Bunica Laurei a fost născută acolo, iar familia ei s-a mutat la 50 km de Pecs, unde locuim acum noi.
Una dintre cele mai importante tradiții de aici este jurământul. În timpul ceremoniei în biserică, ne jurăm pe cruce, tradiție originară în Ungaria antică când se onora Maica Domnului, care a fost preluată de romano-catolici. În timpul acesteea, „martorii” trebuie să țină crucea. Apoi această cruce e dăruită fiecărui cuplu, iar ei o pun deasupra ușii în casa lor. ”

 

Laura:

”În timpul petrecerii, dacă mirele este neatent, cineva îi poate fura nevasta. Tinerii o ascund printr-un pub. Richard a avut mai multe dificultăți, pentru că ar fi ușor să vezi o mireasă noaptea pe străzi și toți să te ajute să o găsești, dar eu eram într-o rochie neagră și am schimbat fusta lungă pe una scurtă.

Cu toace acestea, m-a găsit! Dar hoții i-au mai adăugat o provocare. Trebuia să bea o sticlă întreagă de Palinka din pantofii mei. Nu putea singur și a cerut ajutor. Toți oaspeții s-au implicat, chiar și Alex :)
Ca să se termine provocarea, hoții așteptau oferte din partea oaspeților. Așadar, un contabil și-a oferit serviciile gratuit pe un an întreg, nașul - o cisternă întreagă cu petrol pentru mașină, iar alții - cutii de scutece pentru primul copil și încă multe altele.”

 

Richard:
„Pe la miezul nopții am dansat vals „midnight walz”. Toți ne-au înconjurat cu lumânări și ne ofereau cadouri, unii au strigat „Mireasa de vânzare! Cuplu de vânzare!” ceea ce însemna că oaspeții trebuie să cumpere dansul nostru. Așa au început să arunce bănuți pe care noi eram nevoiți să le adunăm cu o mătură rea într-un coș găurit și în buzunare. Am adunat aproape 30 USD, ceea ce este echivalent la 860 Florints în bănuți.”

Laura:

"A fost o experiență frumoasă. Ne-a fost greu să alegem un fotograf de nuntă, în Ungaria avem mulți fotografi buni, dar noi îi așteptam ca invitați la nuntă. Așadar am început să căutăm pe cineva și am găsit videourile lui Alex pe pagina sa care ne-au ajutat să-l cunoaștem. Căutam pe cineva cu acel „extra” pe care îl are Alex. El este binevoitor, relaxat, direct. Nu voiam poze obișnuite, ci să ne redea experiența noastră. El ne ajuta să pozăm, dar niciodată nu ne ajusta ca pe niște modele. Am putut să rămânem noi înșine în timpul sesiunii foto și doar „să ne iubim” cât timp el ne fotografiază. Alex este profesionist, noi eram calmi, știam că totul va ieși bine. Chiar sper să ne întâlnim iarăși în această viață!
 

Iar cel mai frumos moment în nunta noastră era că ea s-a întâmplat :D
Eu și Richard lucrăm la nunți de ani întregi, suntem acolo la momentele mari, simțim fericirea, mândria și toate emoțiile invitațiilor, iar acum ni s-a întâmplat chiar nouă! Noi am invitat toate cuplurile noastre la ceremonia în biserică ca să împărțim cu ei același moment.

 

Am păstrat cuvintele lui Richard de la ceremonie:

“…I love You Laura. I marry You from love, according to God’s order, according to the law of Mother Chrurch. And I will never leave You until You die, until I die, any trouble. So help me God!”

A fost un moment de neuitat.
Seria întreagă cu fotografii de la nunta Laurei și Richi o poți vedea aici.