O întrebare bună, des întâlnită și la colegii mei de breaslă
Se întâmplă adesea să fiu întrebat de oamenii pe care-i fotografiez de ce uneori optez pe fotografiile alb/negru, chiar dacă am fotografiile și color. Am întâlnit întrebarea asta și la colegii de breaslă.
Dedic articolul acestui subiect.
Personal, aleg să fac fotografii alb negru atunci când vreau să concentrez privitorul și mai mult pe subiect, astfel eliminând elementelor colore care l-ar putea sustrage. Adesea fotografiile alb/negru au mai mult dramatism.
Uneori aleg să le fac dintr-un motiv simplu: îmi place mai tare cum arată. Nu încerc să caut de ce. Alteori mă gândesc că un alb/negru cu puțin noise i-ar oferi fotografiei o asemănare cu pelicula, aducând melancolia fotografiilor de pe timpuri părinților miresei sau bunicii.
Cel mai des toate fotografiile pe care le transform în alb/negru neapărat le păstrez și în varianta color. Dar, trebuie să recunosc că, în unel cazuri, o fotografie rămâne monocromă când varianta coloră arată rău (din cauza faptului că am subexpus și la editare sunt aberații cromatice, multă granulație sau din cauza condițiilor proaste de lumină etc.), important e ca fotografia să conțină un mesaj, emoție sau stare.
Un alt motiv pentru care fotografii aleg să convertească în alb-negru fotografiile lor este anume dorul de vremurile cînd se fotografia pe film.
Am ales să experimentez strict pe alb/negru și în călătoria recentă din Austria. Asta din cauza unei jucării cumpărate recent care permite să fotografiez din start în alb/negru, folosind o simulare a legendarei pelicule foto Acros (poți vedea fotografii aici).
Mai jos am ales o serie de fotografii care arată mult mai bine black and white decât color.
Dar opiniile cu privire la fotografiile alb-negru diferă de la fotograf la altul. Mai jos puteți vedea opiniile colectate a câtorva colegi cu care am dezbătut acest subiect:
99% din fotografiile bw ale mele sunt din cauza luminii slabe. Eu iubesc culoarea, de asta rar vezi fotografii alb negre la mine.
Natalia Bostan
Cu cât o imagine este mai curată și are mai puține culori, cu atât este mai evidențiat subiectul și mesajul emoțional este redat mai puternic. Asta e doar o idee subiectivă. Fiecare vede, prețuiește și percepe în felul său.
Denis Scarlat
Pe lângă dramatism, uneori vrem să convertim poza în alb-negru pentru că în varianta color are prea multe pete de culori care sustrag atenţia de la subiectul principal. De exemplu, dacă ai la biserică o mireasă frumoasă, emoţii şi expresii frumoase, dar în spate, careva dintre domnişoarele de onoare poartă o rochie de culoare aprinsă, ea va atrage atenţia. În acest caz, aş face poza alb-negru dar nu pur şi simplu, ci setând NEAPĂRAT fiecare culoare în parte (că şi un alb-negru poate arăta diferit).
Tudor Spînu
Modific o fotografie în alb/negru atunci când vreau să pun accent exclusiv pe compoziție, subiect și emoții. Dacă nu le scot pe acestea, atunci culoarea va fura prea mult teren și mesajul meu nu va fi bine înțeles.
Pavel Curagău
Kodak Tmax, Fuji-Neoplan, Fuji-Across, Ilford sunt black and white :)
Turculet Mihail
Când fac ședința foto în studiou, fac majoritatea în alb negru, din motiv că arată mai artistic, iar color parcă ar fi ca la grădinițä. Acasă setez culorile cum îmi doresc. Aparatul nu mi le redă așa cum le vreau.
Ion Ples Alexandru
Eu când văd un set cu multe fotografii alb negru, prima la ce mă gândesc e că erau culori sau lumină rea și fotograful ascunde astfel imperfecțiunea. Excepție fac pozele făcute pe film alb negru.
Costantin Birsa
Fotografia alb negru dă senzația de "moment prins" (și chiar clienții înțeleg asta). Un moment care v-a supraviețui testul timpului. Ceva clasic, care nu iese din modă. De exemplu - o emoție neobișnuit, un moment bizar s.a.
Dumitru Ochievschi
Ochii mereu fug dupa culori iar când le scoți, automat ochii fug pe obiectul focusat. în afară de asta mereu când vreau să șterg o fotografie că nu mi-ar placea, întâi o fac alb negru și uneori descopăr că în BW acea imagine e shick.
Dionisie Bulbocean