Ce aparat foto să îmi cumpăr?

 

Am auzit foarte des această întrebare de la oameni care vor să facă fotografii de familie. Am scris acest articol ca să răspund tuturor, iar când cineva mă va întreba următoarea dată ce fotoaparat să ia, eu îi voi da acest articol.

Un aparat bun de familie este cel pe care îl poți avea cu tine oricând.
Fie că copilul tău a făcut primii pași sau a adormit spontan pe podea într-o poziție caraghioasă, vrei să prinzi momentul cât mai rapid. Imaginează-ți cât de imobil te faci cu un Canon 6D care trebuie setat după lumina din cameră și luat de pe poliția de sus de unde nu-l ajunge copilul tău din altă cameră. De ce să riști să pierzi un cadru bun neștiind ce să faci cu un aparat profesional scump, dacă poți recurge la un smartphone? 


Eu consider smartphone-ul cel mai bun aparat pentru familii. Camerele foto puse în ele sunt din ce în ce mai bune și oferă din ce în ce mai bună calitate a fotografiilor. Unica problemă cu un smartphone este bateria care ține puțin, dar un powerbank poate rezolva rapid problema. În special că acum unui smartphone îi poți adăuga o mică lentilă. În exemplul de mai jos este un set de lentine iPro Lens pe care le-am fotolosit o perioadă foarte lungă cu iPhone-ul meu 5S precedent ( apropo, le vând ).

Nu există reguli în fotografie, după părerea mea. Fă fotografiile după cum îți dictează inima.
Nu ține cont de compoziție, cadrare și tot felul de reguli care ți le impune internetul și mulți alți diletanți. Fotografiile tale sunt niște ferestre care trebuie să te ducă în trecut și este foarte important ca ele să aibă o emoție și stare. Din momente simple poți construi o bibliotecă a vieții.

 

Și te îndemn să îți faci propriile albume din fotografiile tale. Eu optez pe minibook.md pentru că oferă simplitate, rapiditate și raport preț/calitate ok. În minibook-uri pun, de obicei, fotografiile pe care le fac în călătorii cu smartphone-ul.

Mai jos poți vedea o serie de fotografii făcute cu iPhone 5s și 6s și redactate cu ajutorul instagramului.