Prinși în ungher

“I-am pus la colț…prinzîndu-i strîns în ungher. Pe nederept. Noi toți care ne plîngem ca lucrurile să revină la normal. Și nu băgăm de seamă că printr-o adevărată detenție trec anume acești luptători din prima linie. Nu noi. Ei. Transformați peste noapte în cei din urmă, depășiți, persecutați și sfidați de o boală care e mult peste oameni și cunoștințele pe care le deține planeta.  Nu-și văd mamele, copiii. Stau izolați de cei dragi și luptă cu moartea pentru cei mai necăjiți de virus pacienți. Rezistînd hipoxiei în combinezoane care nu respiră, viziere și măști în ture a cîte 4 ore pentru că mai mult nu pot, o zi și noapte.

Am creat aceste fotografii pentru tine. Fiecare din ele e un excercițiu imaginar de empatie pe care aș vrea să-l repeți. Să ne punem în locul lor, dacă nu cu masca și halatul, măcar cu imaginația”

 

Despre proiect: 
 

S-ar putea să mă întrebi: De ce i-am fotografiat pe toți în ungher? 

Ideea principală a proiectului se învîrte în jurul expresiei: "a pune la colț" sau "a pune la ungher". E o metaforă pe care am folosit-o pentru a te face să înțelegi cum se simt acești luptători în această pandemie, o luptă cu un virus necunoscut, avînd grijă de pacienți care mor zilnic din cauza lui și a complicațiilor. Cu oameni care nu vor să se protejeze, nu ascultă și unii chiar nici nu cred în existența acestui virus. Cu anumite persoane sus puse care îndeamnă oamenii, prin prostia și exemplul lor la nepurtarea măștilor și la alte lucrurile care fac ca răspîndirea virusului să fie mai facilă. Luptă cu condițiile grele de lucru. Sunt puși la colț de către toate știrile false care se fac doar pentru hype. Și nu au încotro. Asta le este meseria și sunt prinși în ungher. Pe nedrept. 


Am fotografiat doctori, asistente medicale, infirmiere de la INSTITUTUL DE MEDICINA URGENTA din Chișinău, din blocul dedicat COVID 19. Am ales 2 instituții unde sunt cei mai grei pacienți. A 2-a este SPITALUL CLINIC REPUBLICAN, care din păcate a refuzat implicarea în proiectul meu. Precum că doctorii nu vor.

Ungherul a fost construit pe teritoriul Spitalului de Urgență, afară, chiar la ieșirea din blocul COVID. Am fotografiat personalul din prima liniei 4 zile. Mai mult noaptea. Doctorii lucrează în acest bloc în ture a cîte 24 de oare cu schimburi din 4 în 4 ore. 4 ore muncesc, 4 se odihnesc. I-am prins în cadru cam pe toți anume cînd ieșeau din schimburile de 4 ore. 

Mai jos vă las fotografii: