În ochii lor, ai medicilor

În data de 14 iunie 2018 la Sala cu Orgă, Chișinău a fost vernisată expoziția mea de fotografie „În ochii lor, ai medicilor” - un omagiu adus celei mai nobile și responsabile meserii din lume.  Aceasta a fost organizată și susținută de Medpark International Hospital.

 

Întreg proiectul este compus 11 sesiuni foto care s-au derulat pe parcursul a 5 luni și s-au transormat într-o expoziție frumoasă din 29 de fotografii. Mai jos poți vedea uniforma, neobișnuită pentru mine ca fotograf, pe care am purtat în toate sesiunile foto pe tot parcursul procesului fotografic la Medpark. Mama zice că mi-ar fi stat să fiu medic. 

 

Am avut multe de explorat în sălile de operații, pentru că în mare parte acolo sunt făcute majoritatea fotografiilor, am și învățat să folosesc anumite funcții tactile de pe panoul de comandă din sala de operație. În interacțiunea cu personalul medical am învățat,  că chirurgii glumesc des din necesitatea de a scăpa din stresul emoțional în care lucrează zi de zi. De exemplu, nu știam că la intrarea în zona sălillor de operație există filtre unde îți schimbi până la piele hainele și încălțările, pui mască și chipiu, dezinfectezi mâinile și după asta intri. Iar la ieșire, invers. La fel, nu știam că sălile de operație au filtre și condiționere speciale cu ajutorul cărora în sala de operație nu pătrunde praf și nici nu există particule de praf. 

La sigur o să fii curios dacă am participat la vreo intervenție chirurgicală. Da, la două. Dar am stat așa mai la distanță. Îmi era frică să nu mi se facă rău. A fost interesant să urmăresc lucrul în echipă și utilizarea echipamentului sofisticat. Am tot fost invitat de domnul Aureliu Batrânac la o operație de inimă dar nu am avut curajul.

Scopul proiectului a fost de a reda, fără cuvinte, esența celei mai nobile și responsabile meserii din lume. În ochii lor vedem grijă fără margini, ore lungi de muncă, povești de viaţă, sclipirea micilor victorii și a marilor miracole medicale. În ochii lor rămân reflectate încrederea, speranţa și bucuria vindecării sutelor de pacienţi. În ochii lor descoperim persoana din spatele măștilor chirurgicale, halatelor, aparatelor – omul care salvează vieţi. 

 

Prima sesiune foto în cadrul acestui proiect a fost un eșec întrucât doctorii au foarte bine dezvoltat simțul umorului și am tot glumit și râs mult în timpul sesiunii, ceea ce nu a fost foarte reprezentativ pentru proiectul nostru. După care cu toții am înțeles cum trebuie să acționăm în continuare și proiectul a mers pe drumul cel corect.


Pe lângă momentele vesele  în acest proiect am trăit și momente mai triste pentru mine. Adesea îmi pun întrebări la care încă nu am răspuns, gen "Ce caut eu aici?", "Fac ceea ce trebuie pe lumea asta?", "Am luat drumul corect?". Și lucrând asupra fotografiilor, de obicei, la ore târzii, privind atât de des în toți acești ochi înțeleg că toți acești oameni știu sigur ce fac pe lumea asta: Lungesc vieți, salvează vieți și dacă vreți, dau vieți. Și, în asemenea momente am avut o părere de rău că nu am ascultat-o pe mama când îmi spunea să mă fac doctor. Cel puțin, era mai simplu să-mi răspund la întrebările chinuitoare de mai sus. 

 

Țin să mulțumesc Medpark-ului în frunte cu doamna Olga Șchiopu, pentru oportunitatea de mă implica în așa un proiect, pentru susținere si organizare. 

 

Ruxanda Capmari si Elena Iovu, mulțumesc fetelor pentru că ați fost întotdeauna alături în spatele meu și m-ați ajutat să provocăm emoții în ochii acestor oameni frumoși pe care i-am fotografiat.

 

Un mare mulțumesc colegilor mei de breaslă care m-au asistat cu partea tehnică a proiectului: Turculet Mihail, Igor Turcan, Serghey Zastavnetchi.