Oricare n-ar fi stilul unei nunți și oricărui scenariu n-ar fi adaptată aceasta, exista, de regulă, momentul ăla “unic”, dar total neinspirat, când toată lumea e gata să facă coadă la o poză de grup cu protagoniștii evenimentului- mirele și mireasa.
Invitații îi asediază pe cei doi, toți zâmbesc, mai natural, mai forțat, apoi lasă miri în pace, ca în câteva fracțiuni de secundă să le ia locul alți invitați, la fel de dornici să pozeze cu cei doi înmărmuriți.
Oamenii se mișcă asemeni unui furnicar în jurul miresei și ai mirelui, iar tot ce-i demn de observație în acest moment e cum, treptat, de pe fața cuplului se șterge zâmbetul și apare oboseala…
Chestia asta amintește reclama bateriilor Energizer: durează, și durează și durează, iar în rezultat pozele n-ai zice că-s wow. Ba mai mult chiar, toate-s la fel, parcă ar fi făcute pe bandă rulantă. Sunt genul ăla de fotografii pe care le treci cu vederea, cu viteza fulgerului, când răsfoiești un album de nuntă.
Nimic memorabil.
Emoții adevărate- zero.
Asemenea poze le-am numit “fotografii cu maimuța”. Ideea de a le “boteza” așa nu-mi aparține. Autorii sunt un cuplu, Mariana și Alex, care, la o discuție, mi-au zis:
Alex, noi nu vrem fotografii cu maimuța. Nu vrem să ne simțim ca două maimuțele de la Zoo la nunta noastră și cei 200 de invitați să vină rând pe rând să facă fotografii cu noi. Vrem fotografii de grup doar cu părinții. Nu o să renunțăm totalmente la ideea de a face fotografii de grup, dar nici n-o să ațâțăm pofta oamenilor pentru ele. Ne-am dori ca tu să prinzi invitații noștri împreună cu noi în ipostaze vesele, sincere, așa cum o să se întâmple totul.
Cuvintele astea le-am memorat bine, asta pentru că, eu am, de obicei, rolul de psiholog care, subtil încearcă să-și convingă clienții să renunțe la fotografiile de grup dar de data asta inițiativa a venit din partea Marianei și a lui Alex.
Mai jos, o să analizăm împreună de ce e strongly recommend să renunțați la acest obicei păgubos de la nuntă și o să dau câteva sugestii, numai bune de implementat la eveniment, ca nunta voastră să fie cu adevărat frumoasă, așa cum v-o doriți, dar cu accentele puse corect.
Deci, scurt pe doi, de ce e ok să-i fluturați din batistă ideii de a face poze cu maimuța la nuntă?
1. Sunt de-o plicticoșenie rară.
Acest gen de fotografii nu exprimă trăiri, emoții, stări vii, și nici n-au reușit niciodată să facă pe cineva să retrăiască clipa în momentul în care se uita la fotografiile de grup. Nu există nicio statistică aici, dar credeți-ne pe cuvânt.
2. Banuiesc că la nunta voastră vreți să fiți regizori și vreți ca acțiunea să se petreacă la timp, iar scenariul să nu fie dat peste cap. Anume timpul e cel care vă va lipsi dacă faceți poze cu maimuța. Un simplu calcul matematic vă va ajuta în acest sens. Dacă la o nuntă sunt 150 de invitați, iar la fiecare pereche care vine să facă poze cu mirele și mireasa se consumă cam un minut, tot pozatul ar dura aproximativ 1 oră și jumătate. Enorm!
3. Pozele de grup au rolul de check in.
Am venit, am văzut, mi-am făcut fotografii cu mirii. Chestie de protocol, ce mai…
Dacă ați ajuns aici citind acest articol și vă întrebați cu ce puteți înlocui fotografiile de grup și totodată să reușiți să distrați inivtații la nuntă voastră, vă propun să includeți în scenariul nunții următoarele idei:
1. Apelați la echipa Fotoinstant care va face fotografii polaroid și le va distribui pe loc invitaților. Tehnica e simplă: fotografiile se developează preț de 20 de secunde în mîna celui care a făcut poza. Astfel, veți avea un element vintage la nunta dvs. și, totodată, veți alimenta și nostalgiile celor mai în vârstă invitați, care mai țin minte vremurile polaroidului.
Pagina de facebook: FotoInstant și site.
2. HALO - cel mai modern photobooth din Moldova! Generația nouă și avansată de cabine foto, ușoare de utilizat și compacte, cu ajutorul cărora veți distribui rapid pe rețelele sociale toate fotografiile făcute la nuntă.
Pagina de facebook: HALO Moldova.
Pentru a vă asigura că n-o să fiți în pielea lui Cristofor Columb, descoperind noi metode de a face fotografii la nuntă și de a vă distra invitații, am cules câteva fraze din testimonialele lăsate de cuplurile fotografiate de mine despre fotografiile de grup.
„Pozele de grup la nuntă au devenit deja o banalitate și asta pentru că toate sunt practic la fel. Mai mult, ele nu sunt naturale și nu conțin emoția unei poze făcute într-un moment neașteptat. Nu mai vorbim despre faptul cât timp ocupă acest proces, ceea ce duce de cele mai multe ori la întârzierea începerii evenimentului cu o oră-două. Pe de o parte, este clar că fiecare invitat vrea să aibă o poză cu mirele și mireasa, însă nu este obligatoriu ca asta să fie o poză de grup. Dacă la nunta ta ai un fotograf bun, el cu siguranță va surprinde toți invitații și cele mai frumoase momente, iar astfel toată lumea va avea amintiri de neuitat. Mai mult, sunt cazuri când în toiul nunții se găsește un cuplu care vrea poză cu mirii, apoi repede fac toți coadă și se strică tot mersul evenimentului”.
Maia Visterniceanu
Click pentru a vedea nunta Maiei aici.
„La nunta noastră am făcut fotografii statice cu toți invitații, cu scopul sa le oferim magneți cu aceste fotografii în timpul nunții. Dacă nu ofeream magneții, cu siguranță nu făceam aceste fotografii. În timpul nunții din partea unor invitați au fost intenții de a face fotografii de grup, nu-i nimic rău în asta, însă sunt foarte mulți care vor fotografii, iar asta înseamnă că nunta ia o altă direcție… Anume din acest motiv nu-mi plac nunțile la care se anunță "pauza de fotografii", asta ar însemna că cel puțin preț de o ora nunta devine plictisitoare. Fotografiile noastre care au fost făcute pentru magnet stau într-o mapă separata, dar noi ne-am uitat la ele, răsfoindu-le foarte repede. Când vin prietenii la noi, nu le arătăm aceste fotografii…”
Alex + Ina
Click pentru a vedea nunta lor aici.
„Pozatul mirilor cu fiecare oaspete în parte este o activitate destul de obositoare și uneori plictisitoare. Vrei mai repede să treci peste asta, iar fotografiile sunt atât de banale si nu neapărat reușite, din foarte multe motive. Cred că mult mai frumos ar fi dacă mirii ar saluta oaspeții, iar fotografii ar prinde emoții, zâmbete sincere, lacrimi de fericire, îmbrățișări duioase și priviri fericite!"
Cristina
Click pentru a vedea nunta Cristinei și a lui Radu aici.
„Mult mai interesante sunt pozele care surprind, când emoțiile îs reale, când zâmbetul e zâmbet si lacrimile sunt lacrimi. Pozele sunt mult mai interesante si nebunatice. Emoțiile sunt cele mai importante, contează când te uiți la poze după 10 ani să ai tot aceiași stare care ai avut-o în ziua nunți. Pozele trebuie să fie vii, astfel și amintirile rămân mai frumoase”.
Mariana Stakhy
Click pentru a vedea nunta lor aici.
Fotografiile de grup = fotografiile cu maimuța?
Alegerea vă aparține, dar gândiți-vă bine dacă acestea merită efortul, timpul, emoțiile consumate și faptul că, o bună perioadă de timp, veți pune punct distracției de la nuntă, asta când, există alternative atât de ok.
Ore nu-i mai frumos să ai astfel de fotografii ca cele de mai jos la nunta ta? Oare nu e mai bine să-ți trăiești evenimentul natural, plin de emoții sincere, fără să regizezi fotografiile de grup și să te concentrezi maxim pe el!?
-
O fotografie cu bunica surprinsă, mult mai prețioasă decît una în care bunica s-ar uita țintit, fără emoții, în cadru.
-
Contează pe fotografii care înmagazinează îl ele o stare, o emoție.
-
Fotografie de grup altfel.
Caricatură: Alex Buretz