Urmează cele 7 sfaturi
1. Caută un portofoliu consistent şi semnificativ.
Primul pas spre alegerea unui fotograf bun este portofoliul lui. Solicită să-i vezi fotografiile, dar nu numai pe cele mai bune, ca să cunoști în medie ce îţi poate oferi şi să ai aşteptări realiste. Din experiența mea, cele mai convingătoare într-un portofoliu sunt seriile fotografice. Atunci cînd fotograful îți pune la dispoziție o serie întreagă de la un anumit eveniment și nu doar o selecție de „best of” de 3, 4 cadre este un indiciu important că ai găsit un fotograf bun.
Nu te vei mulţumi pentru nunta ta cu un rezumat foto. Nu angaja fotograful care evită să-ți arate alte fotografii decât cele pe care le are deja plasate în portofoliu.
2. Nu angaja fotograful la telefon.
Un fotograf nu este o mașinărie de făcut fotografii, pe care o rezervi cât mai ieftin la telefon. Este o persoană care îţi va fi alături la nuntă într-un mod special. Trebuie să fiți pe aceeași lungime de undă, să împărtăşiţi viziuni comune despre mersul evenimentului, aşa încât să aveți încredere în fotograful vostru, iar el să vă poată oferi fotografiile pe care le doriţi. De aceea este bine sa vă vedeţi în prealabil. Să vă cunoaşteţi. Să vorbiţi. Să vă înţelegeţi. Asta este cea mai bună metodă de a vă convinge că anume el este fotograful pe care îl căutaţi.
3. Cunoaşte-ţi bine fotograful, nu doar serviciile lui.
Dincolo de serviciile pe care ţi le oferă şi tehnica lui impresionantă, fotograful este un OM. Este un om cu care să poţi lega o prietenie, cu care să împarţi bucurii şi emoţii la nunta ta. Trebuie să fie o persoană cu care să te simţi confortabil, în care să ai încredere că o să-ţi ofere cele mai bune fotografii. De la el vei primi acele fotografii care să te ducă cu mintea în trecut nu doar spre un oarecare loc sau moment simplu în timp, dar care o să-ţi creeze o diferenţă de stare în suflet, aşa încât vei simţi aceleaşi emoţii dulci de fiecare dată când vei răsfoi albumul tău de nuntă. Un fotograf care nu poate râde, plânge, vibra o dată cu tine la nunta ta, nu-ţi poate oferi cele mai bune fotografii oricât de bun ar fi el la nivel tehnic. Mizaţi pe fotografii bune, nu pe fotografii multe.
4. Dacă face totul cum vrei tu, nu este neapărat un fotograf bun.
Desigur, un client va căuta să-ți se satisfacă dorinţele şi chiar mofturile uneori. De altfel, cui nu-i place să fie răsfăţat din când în când? Dar nu tot timpul un fotograf care îi face pe plac clientului întocmai, este şi fotograful care-ţi va da cele mai bune fotografii. Dimpotrivă, un fotograf bun îşi ascultă clientul pentru a-i înţelege dorinţele, dar ştie să-şi impună punctul de vedere atunci când interesul meseriei o cere. El înţelege că nu eşti profesionistul în domeniu, şi pentru că el cunoaşte tainele fotografiilor de calitate, te va sfătui cum este mai bine. O fotografie de revistă pe care ţi-o doreşti, nu va putea fi realizată fără anumite condiţii tehnice. El se va implica cât de mult posibil în organizarea evenimentului tău pentru că ştie că cele mai bune fotografii se fac în “orele galbene” şi în “orele albastre”, pentru că ştie că după nuntă veţi regăsi emoţia evenimentului în fotografii şi că peste ani ii veţi mulţumi şi îl veţi recomanda altora anume pentru dedicaţie şi perseverenţă.
5. Cere și un album.
Un fotograf bun o să-ţi livreze fotografiile nu doar în format digital, pe DVD sau stick USB. Fotografiile trebuie tipărite, iar el îţi va prezenta mai multe opţiuni. Informaţia digitală poate fi pierdută din calculator, la fel şi fotografiile. Se poate întâmpla şi printr-un banal scurt circuit. O carte foto oferă siguranţă în plus pentru păstrarea fotografiilor tale, şi aduce o notă de eleganţă. Dar este şi mult mai valoroasă, pentru că va păstra amintiri şi emoţii pentru mai multe generaţii. Imaginează-ţi un album de calitate, pe care îl poţi răsfoi peste 50 de ani de la nuntă împreună cu nepoții şi strănepoții. Vezi mai jos cum trebuie să arate un album de calitate:
6. Partea tehnică contează.
Un fotograf care se respectă o să aibă in dotare instrumente bune, care să nu-i limiteze posibilitatea de a vă oferi clipe pentru secole. Dar asta nu inseamnă că voi faceţi toate achiziţiile. Un fotograf care “se vinde” scump din motiv că are tehnică profesionistă nu este fotograful nunţii voastre. Voi preţuiţi, de fapt, experienţa fotografului, invesţiile în dezvoltarea lui, cursurile şi cărţile de fotografie citite, dar şi viziunea artistică, abilitatea lui de a intui următorul moment fabulos, fiind în stare să prevadă următoarea milisecundă, care va fi probabil una dintre cele mai frumoase fotografii cu mama în albumul tău.
Un alt aspect important al părţii tehnice este securitatea fotografiilor voastre. Fotograful trebuie să vă ofere siguranţă. Pare a fi simplu, dar cunosc multe cazuri în care mirii au rămas fără fotografii pentru că fotograful a neglijat acest aspect. Pentru a exclude astfel de situaţii, noi păstrăm 3 copii de rezervă a fotografiilor voastre, una fiind în afara oficiului. Întrebaţi fotograful despre acest aspect şi asiguraţi-vă că fotografiile voastre vor fi păstrate în siguranţă.
7. Contează pe fotografia documentară.
Un fotograf la nuntă trebuie să abordeze toate genurile fotografice dar în mare parte evenimentul tău se împarte în 2: fotografie documentară și fotografie artistică. O să te întrebi care-i diferența între ele? Ei bine, mai jos îți explic:
Fotografia documentară este fotografia în care fotograful trăiește și simte evenimentul vostru alături de voi, suprinde fotografii fără ca să intervină sau să regizeze momentul. Astfel de fotografii sunt cele mai prețuite peste ani întrucît sunt sincere, netrucate și pline de viață. Eu le numesc – Clipe pentru secole.
Fotografia artistică. Simplu, sesiunea foto. Atunci cînd fotograful intervine, regizați împreună, repetați de cîte ori trebuie o anumită mișcare sau emoție, etc.. Mie îmi place să fac fotografii artistice dar recunosc că cele mai apreciate și interesante fotografii sunt cele suprinse. Ca să te convingi vezi nunta lor – click.
Alege un fotograf care să-ți dea mai multe Clipe pentru secole decît regie!
Cu respect, Alex!
Articol scris pentru Lilu.md