Ora galbenă și ora albastră

O cauți peste tot. Ea se lasă așteptată sau uneori te impresionează cu niște apariții spontane. Alteori, dacă nu știi ce să faci cu ea, îți cauzează dificultăți. Îți este neceasară și te face să te supui magiei ei. Ea - lumina naturală, bagheta magică a fiecărui fotograf.

 

Dacă vezi într-un parc vreun fotograf ce își duce perechea de nuntă în toate colțurile fără oprire și tot nu este mulțumit, să știi că pe ea o caută, lumina perfectă. Lumina este elementul primordial în fotografie (sigur după încărcătura emoțională, căci o fotografie care nu redă nici o emoție nu poate fi salvată de o lumină bună).

 

Vreau să-ți aduc la cunoștință în termeni accesibili câteva detalii despre ea și de ce nu trebuie să îți programezi ședința foto la ora 12 ziua amiază mare, vara. 

Sunt 2 ore magice la care mă voi referi. Prima este „Ora galbenă”.

 

Puțin înainte, în timpul și după răsăritul soarelui este un moment ( aproximativ o oră ) care este numit ora galbenă „ The golden hour ”. A doua oră galbenă într-o zi apare după și în decursul apunerii soarelui.

Este perioada de timp în care cerul are nuanțe de roșu, oranj, galben și o temperatură caldă. Lumina este moale și are puțin contrast, nu se produc umbre puternice.

 

Lumina galbenă este populară în fotografii de cuplu și de familie, pentru că crează o atmosferă călduroasă și magică. Ea poate transforma un cadru într-o poveste și oferă mult spațiu pentru creație.

 

Când noaptea se transformă în zi sau ziua în noapte, în timpul amurgului, aproximativ 40 de minute cerul este albastru, iar lumea devine un pic mai vizibilă. Acest interval de timp este ora albastră.


În timpul orei albastre cerul are o nuanță de un albastru intens, cu o temperatură cromatică rece si culori saturate. La început (seara), iar la sfârșitul anului (dimineața), un gradient de culori, de la albastru la portocaliu, poate fi văzut chiar în locul de apus și răsărit.
Seara, ora albastră coincide cu sfârșitul amurgului, imediat după ora galbenă, iar dimineața are loc înainte de ora galbenă. 

Albastru este considerată o culoare rece, de aceea fotografiile făcute în această oră, impresionează prin delicatețe și adâncime. Ai impresia că cerul este infinit și plin de mister.

Câteva sfaturi pentru a primi cele mai bune fotografii în orele magice:

 

1. Urmărește timpul. Poți găsi pe internet ora la care apune și răsare soarele în localitatea ta în acest anotimp, de aceea programează-te la ședința unui fotograf la ora în cauză.
 

2. Evită zilele cu cer plin de nori dacă vrei să prinzi orele magice.

3. Nu-ți fie frică să experimentezi. Ai încredere în imaginația fotografului și intră în jocul umbrelor pe care le oferă ora magică.


 

Articol scris de Acy.

Fotografii: Alex Iordache Photography