Cum a fost creată coperta „În umbra pașilor tăi” | Interviu cu autorul Vitali Cipileaga și Ion Bargan, fondatorul Editurii Bestseller

În umbra pașilor tăi” este primul roman scris de Vitali CipileagaCrearea acestei cărți a fost un proces semnificativ și mă bucur nespus de mult că am făcut parte și eu din el. Într-o avalanșă de idei și bună dispoziție, am reușit, împreună cu protagoniștii, Vitali și fondatorul Editurii Bestseller, Ion Bargan, să ajungem la un rezultat reușit. De-asemeni, un aport important a adus Ina Moroșeanu care a machetat coperta și Mihai Turculet care ne-a fost alături pe tot parcursul ședinței foto.

 

De data aceasta vei afla chiar de la Vitali și Ion Bargan ce s-a petrecut în backstage și ce semnifică misterioasa copertă printr-un interviu semnat mai jos de Acy.

Ai întâmpinat careva greutăți la crearea unei noi coperte de cărți? Dacă da, care a fost cea mai mare provocare?

 

Vitali: Cea mai mare provocare a fost să aleg conceptul. Era important să fie o copertă care să povestească despre esența romanului. Mă gândisem la zeci de variante, dar mai căutam acel „ceva”. Atunci când am descoperit o fotografie semnată de Walter Hirsch, am zis că acest concept se potrivește de minune pentru copertă. 

 

Ce semnificație are coperta cărții „În umbra pașilor tăi”?

 

Vitali: M-am concentrat pe scriere, fără a planifica din start o încărcătură complementară pentru copertă. Însă până la urmă, grație lui Alex și echipei, aceasta a reușit să încorporeze esența romanului și să încununeze frumos această creație. Pe copertă apar două personaje: Theodor – personaj central si femeia de sub voal, cea care aduce o notă în plus de intrigă, întrucât pe parcursul lecturii romanului cititorii vor fi tentați să atribuie acest rol mai multor personaje feminine din carte. Până la urmă această femeie se va reduce la o metaforă,  iar coperta devine astfel mult mai profundă și mai complexă decât ar părea inițial.

 

E a doua colaborare pe care o ai cu Alex Iordache. Cum ți-a părut aceasta? Ce așteptări ai avut? Cum îți pare modalitatea sa de lucru?

 

Vitali: Îmi place să colaborez cu profesioniști. Alex e un fotograf desăvârșit, care știe să simtă imaginea, mesajul, căruia îi place emoția și naturalețea. În același timp, e foarte flexibil și mereu deschis pentru ceva îndrăzneț și neobișnuit. Am ajuns la un numitor comun destul de repede. Nu au fost decât câteva ore de muncă eficientă combinată cu bună dispoziție. 

Cum a fost ziua ședinței foto și însăși procesul de creare a coperții?

 

Vitali: Fotografiile au fost făcute într-un studio, în 3 ore. Le mulțumesc cu această ocazie lui Nicu Țurcanu și Mihaelei Arnăut, cei care au reprezentat atât de viu personajele de pe copertă. Nicu și Mihaela au simulat un adevărat spectacol de emoții, pentru ca, în final, pe lângă copertă, să obținem și alte poze reușite, sincronizate cu diverse momente ale romanului, pe care le putem folosi în procesul de promovare. Mulțumesc și lui Mihail Turculeț în acest sens. Ulterior Ina Moroșanu a lucrat la partea de design. Dintre multitudinea de combinații a trebuit să selectăm doar una, pe cea mai reușită. 

 

Ion: Ca întotdeauna, totul începe în biroul lui Alex Iordache acolo unde ne gândim împreună la idei și locații de fotografiere. Am optat în cele din urmă pentru ArtStage studio, acolo unde au avut loc trei ore de sesiune foto cu actorul Nicu Țurcanu și modelul Mischa Arnaut. Cu ambii am mai colaborat la proiecte ale Editurii Bestseller. De asemenea, Alex se știa bine cu fiecare și asta a făcut ca procesul să decurgă excelent. La proces a participat și autorul Vitali Cipileaga, care a avut un aport important la alegerea fotografiei finale și apoi a designului coperții realizat de Ina Moroșanu. Am vrut o copertă care să trezească interes cititorului și să-l invite să descopere povestea descrisă în roman. Sper că ne-a reușit.

Ce așteptări ai avut de la Alex ca fotograf?

 

Ion: Așa precum în viață de multe ori se întâmplă, lucrurile nu decurg mereu așa cum ne-am dori. Cu Alex Iordache m-am convins de nenumărate ori că este un profesionist care poate depăși dificultățile care apar datorită spiritului energic și incomparabilul său simț al umorului. Pe lângă calitățile sale în arta fotografică, el este și un bun manager al său și al echipei sale. Îndeplinește lucrul în termeni record și face ca o colaobrare cu el să fie întotdeauna o plăcere. 

Prin ce circumstanţe l-ai cunoscut pe Alex și ai ajuns să colaborezi cu el? Până la "În umbra pașilor tăi" de Vitali Cipileaga au mai fost alte coperţi de carte la care aţi lucrat. Cum s-au diferențiat aceste colaborări?

 

Ion: L-am cunoscut pe Alex Iordache datorită fotografiilor pe care le-a făcut și a mai multor recomandări. M-am convins că este unul dintre cei mai buni fotografi și am vrut foarte mult să lucrez cu el.    

Am mai colaborat anterior la coperțile pentru cartea „De vorbă cu Emma” de Vitali Cipileaga, volumele I și II din trilogia „Amintiri din viitor” de Andreea Russo și ediția a șaptea a romanului Tema pentru acasă” de Nicolae Dabija. La prima copertă a trebuit să amânăm ziua sesiunii de fotografiere pentru că nu aveam apusul de soare așa cum vroiam, la a doua colaborare a trebuit să modificăm pe ultima sută de metri modelul pentru coperta volumului III „Amintiri din viitor”, iar la „Tema pentru acasă” a trebuit să închiriem costume de epocă de la studioul Moldova Film.

 

Fiecare colaboare a venit cu o doză de imprevizibil și apreciem foarte mult faptul că Alex Iordache poate să se adapteze la fiecare situație și, în cele din urmă, să ne surprindă cu rezultate remarcabile.

Autor carte : Vitali Cipileaga

Editura : Bestseller, director: Ion Bargan
Fotograf : Alex Iordache

Protagoniști : Nicu Țurcanu și Mihaela Arnăut
Machetare copertă : Ina Moroșanu

Articol scris de : Acy Varlan